Skip to content
Anton Wickberg27 aug 20233 min read

Alla managementkonsulter bär kostym och jobbar i Excel...Eller?

  • För 1 år sedan trodde jag att yrket som managementkonsult skulle innebära att:
  •  

•    Bära kostym till jobbet varje dag
•    Jobba 16h/dygn
•    Lyda order blint tills att man betat av sina ”hundår”
•    Sitta i Excel 90% av tiden 

Faktum är att det kanske är så verkligheten ser ut för många managementkonsulter därute, men det är långt ifrån min upplevelse på Centigo.

Nu, 1 år senare skulle jag i stället säga att yrket som managementkonsult innebär att:

•    Klä dig bekvämt och i enighet med kunden
•    Jobba 8h/dygn i snitt
•    Allas kompetens värderas högt och du uppmanas komma med egna initiativ
•    Sitta i Excel 90% av tiden OM det lämpar sig för det specifika kunduppdraget. Det kan precis lika gärna vara Figma, Notion, Photoshop, Mentimeter eller Asana.

(Som ni hör finns det en viss kontrast mellan min initiala bild och verkligheten här på Centigo.) 

Ett växthus för människor och idéer

Med bakgrund inom kognitionsvetenskap skulle jag säga att Centigos främsta styrka är deras djupa förståelse för hur vi människor fungerar optimalt och långsiktigt. Människor har olika behov, olika mål och olika inspirationskällor. Vi är alla olika. Genom tillit till sina medarbetare låter därför Centigo sina medarbetare växa i den riktning som lämpar sig bäst för individen. 
Givetvis ställer detta också krav på medarbetaren. Ingen frihet utan ansvar. I den här typen av organisation krävs det att jag leder mig själv och tar egna initiativ: 

Det är jag som gör nödvändig research inför kundmöten. 
Det är jag som bokar in möten med kollegor eller andra kontakter när jag behöver råd. 
Det är jag som ser till att jag hela tiden utmanar och förnyar min kompetens genom kurser, event och diskussion. 

På det viset är du både din egen begränsning och möjlighet.

Det jag uppskattar främst med den här typen av företagskultur är att det också bygger en innovationskultur. En bra idé kan få fäste precis vart som helst i organisationen. Det spelar ingen roll om du är nyexaminerad eller har jobbat inom branschen i 20 år. Organisationsstrukturen gör att bra tankar, idéer och arbetssätt alltid hittar en väg framåt. Det leder i sin tur att Centigo som bolag är reaktivt på sin omvärld. Omvärlden är i evig förändring vilket också betyder att Centigo är i evig förändring. 

Kan du alla finansiella poster i en årsrapport utantill? Grattis! Det kunde inte jag.

När jag klev in på Centigos kontor och spanade efter fler kognitionsvetare kändes det som en scen tagen ur en klassisk vilda västern-film när en ”torrboll”(stepplöpare) rullar förbi i en ändlös öken. Inte en enda kognitionsvetare i sikte. Däremot fanns det desto fler (industriella) ekonomer som obehindrat slängde sig med begrepp inom finans och redovisning. Ett relativt främmande språk för en kognitionsvetare som mig. I stället för ämnen som finans och redovisning hade ju jag studerat neurologi, interaktion och artificiell intelligens. 
Men för att undvika fällan att se mig själv som en evig outsider tog jag initiativet att lära mig.

Med det sagt: du kan lära dig tyda en årsrapport längs vägen. Låt inte det hindra dig från att söka dig till yrket som managementkonsult. Du kanske är som mig - jag har alltid fokuserat mer på de mänskliga krafterna bakom siffror. En stereotypisk ekonom kanske skulle beskriva företagande i form av låga inköpskostnader, höga marginaler och effektiva flöden medan en kognitionsvetare snarare skulle beskriva företagande i termer av flockbeteende, psykologisk trygghet och status. Båda versionerna bjuder på ytterst värdefulla perspektiv, fast på olika sätt.

Avslutande tre råd…

Som kognitionsvetare vet jag att ditt attention span förmodligen går på sparlåga vid det här laget. Därför vill jag nu avrunda och avsluta med tre konkreta råd som jag hoppas ska hjälpa dig på vägen:

1.    Släpp stereotypen kring management consulting! 
Se rollen som ett tomt skal eller en luftig lägenhet som du själv får inreda.
2.    Låt ingen annan inreda din lägenhet
Låt din egen inre inspiration och ambition guida dig. (Men självklart ska du fråga om inredningstips!)
3.    Organisationer bygger på betydligt mer än att rabbla finansiella termer utantill
Lägg i stället fokus på djupare förståelse och orsakssamband. Resten kan du Googla (eller ChatGPTa).

Just nu är ansökan stängd och öppnar återigen januari 2024. Vi frågor kontakta konsultprogrammet@centigo.se.

 

avatar

Anton Wickberg

RELATERADE ARTIKLAR