Skip to content
Philip Röjdmark16 jan 20232 min read

Nyexaminerad? Så vet du om konsultyrket är för dig

Det finns många föreställningar om rollen som konsult. Funderingar kring vad en konsult jobbar med, vilka kollegor man har och hur arbetsbelastningen ser ut är vanliga frågor som även Philip Röjdmark delade innan han började Konsultprogrammet hösten 2022. I det här blogginlägget beskriver Philip sin väg till yrket och ger tips på hur du kan tänka om du också är intresserad av rollen som managementkonsult.

Forma din egen roll som konsult

Jag är utbildad nationalekonom, en utbildning som är något underrepresenterad inom konsultyrket enligt min mening. Vanligtvis söker sig nationalekonomer till bankvärlden, alternativt till internationella organisationer med statliga associationer. Men de vägarna visste jag inte var för mig.

För mig var det viktigt att hitta en yrkesform som bidrog med mångsidighet, stora möjligheter till utveckling och en social arbetsmiljö. Då jag tidigare hade erfarenhet inom bankväsendet så visste jag redan sedan innan att det inte var för mig på lång sikt och en karriär som ämbetsman lockade inte heller. I stället hade jag kommit i kontakt med Centigo under min studietid, och även fått möjligheten att besöka kontoret vid ett tillfälle. Centigo påvisade ganska snabbt för mig att de hade som ambition att vara en arbetsplats med högt i tak och möjligheter för personlig utveckling, två sidor som jag ser som otroligt viktiga för ett trivsamt arbete.

När jag väl började min anställning hos Centigo hade jag kommit underfund med konsultyrkets möjligheter till att få testa på flera olika branscher och arbetsuppgifter genom diverse artiklar online som behandlade yrket, men som i mångt och mycket så vet man inte exakt förens man får testa i praktiken själv. Vi på Centigo jobbar enligt eget ambitionsdriv vilket ger mig möjligheten att få testa på, och utvecklas inom en rad olika områden samtidigt som jag erbjuds möjligheten att bli extra kompetent inom områden som intresserar mig lite extra. Jag förväntas även att våga säga ”ja” till mycket och våga utmana mig själv ständigt i min vardag vilket gör att jag utvecklats otroligt snabbt både personligt och yrkesmässigt.

Hur vet du om rollen som managementkonsult är något för dig?

Att arbeta som managementkonsult passar de som har en hög drivkraft , en nyfikenhet i att lära sig nya saker och en ambition att skapa en bred kompetensportfölj. Du får möjligheten att lära känna en mängd organisationer inom en rad olika branscher på djupet, både hur de fungerar operativt och organisatoriskt. Konsultyrket är ett yrke som innebär att du är mycket ute hos de kunder du arbetar med, men det innebär inte att du saknar kollegor. Du förväntas inte bara vara ute hos kund, för även om kundteamet är en mycket viktig del av ditt arbete så är även dina konsultkollegor på kontoret minst lika viktiga. Centigo är en nätverksorganisation vilket innebär att dina kollegors kompetenser är till din förfogande om du bara ber om dem. Jag ser det som att jag har dubbelt så många kollegor i stället än man normalt sett har på sin arbetsplats. Så om du är en social och utåtriktad person är detta det ultimata yrkesvalet.

Jag ångrar inte en dag att jag valde yrket som konsult, så om du kan känna igen dig i mig så tycker jag att du ska våga satsa på att bli managementkonsult.

Ansökan till Konsultprogrammet är just nu öppen! Klicka nedan för att läsa mer och skicka in din ansökan.

Ansök till Konsultprogrammet med start våren 2024 eller hösten 2024

avatar

Philip Röjdmark

RELATERADE ARTIKLAR