Skip to content
Pauline Wikberg
Pauline Wikberg01 jul 20241 min read

Från tentasal till kontorslandskap med skräckblandad förtjusning

I juni stod jag där med min examen i handen, redo att lämna studentlivet bakom mig. Trots min starka entusiasm för det kommande kapitlet kände jag mig osäker. Var jag verkligen kvalificerad för att påbörja en professionell karriär?

Känslan är känd som impostorsyndromet, även kallat bluffsyndromet och kan uppstå i olika skeden av livet. En vanlig period är tidigt i karriären när unga yrkesverksamma ska ut i arbetslivet. Impostorsyndromet får oss att ifrågasätta om vi verkligen är redo för de utmaningar som en professionell karriär innebär, oavsett hur väl förberedda och kvalificerade vi är.

Känner du igen dig? Du är långt ifrån ensam.

Konsultprogrammet – den tröskellösa vägen in i arbetslivet

I mitten av augusti började jag Konsultprogrammet på Centigo. Konsultprogrammet är ett treårigt program som syftar till att förse praktisk projekterfarenhet i kombination med regelbunden utbildning, coaching, handledning och mentorskap. Allt för att du som ny ska få de rätta förutsättningarna för att utvecklas till att bli en kompetent managementkonsult.

Programmet inleds med en fem veckors introduktion där dagarna fylls med utbildning, inspirationsföreläsningar, projekt och sociala event. Jag började konsultprogrammet tillsammans med 12 andra nyexaminerade och förväntansfulla personer. Fem från Centigo och åtta från systerbolaget Accigo. Tillsammans bildade vi en liten klass som spenderade dagarna ihop och jag blev förvånad över hur snabbt vi lärde känna varandra. Under dessa veckor fick vi möjligheten att vara nya, uppmuntrades att våga testa och serverades viktiga verktyg för framtida projekt.

Vad vill jag säga med detta? Jo, på konsultprogrammet förväntas du inte komma med några rätta svar utan du förväntas vara nyfiken och driven med en vilja att utvecklas. För visst kan tröskeln ut från universitetet kännas hög, men det behöver den inte vara.

Nästa gång du slås av osäkerhet kring din förmåga, kom ihåg att känslan är normal och att de flesta människor, även de mest framgångsrika, ifrågasätter tidvis sin kompetens. Acceptera känslan och våga ta dig an utmaningar, det utvecklar dig!

Jag hoppas att du som läser detta har inspirerats och att du tar chansen att ansöka till Centigos konsultprogram. Jag lovar - det blir kul!

Ansökan till konsultprogrammet öppnar igen den 26 augusti. Läs mer här!

avatar

Pauline Wikberg

Managementkonsult

RELATERADE ARTIKLAR