Skip to content
hanna thyrén
Hanna Thyrén01 jul 20243 min read

Hur är det att jobba som managementkonsult hos Centigo?

Managementkonsultyrket lockade mig redan som student eftersom jag tyckte det verkade spännande att jobba med att utveckla strategier samt arbetssätt och därmed förändra organisationer. Jag har tidigare arbetat flera säsonger på en nöjespark och hade en ansvarsroll där jag fick pröva att arbeta med hur man kunde förändra arbetssätt och motivera anställda att genomföra uppgifter på ett bra sätt.

Det kunde handla om att möblera om för att effektivisera flödet eller att coacha medarbetarna på ett annat sätt för att få bättre resultat och en mer trivsam arbetsmiljö. Detta tyckte jag var väldigt roligt, och såg managementkonsultyrket som en möjlighet att få göra detta på en högre nivå med ett större organisationsperspektiv. Dock tyckte jag att det verkade finnas det ett problem med managementkonsultyrket. Det pratades bland mina kursare om att managementkonsulter jobbar 70 timmar per vecka och att kulturen är tuff med vassa armbågar. Detta var inget som lockade mig. Nu sitter jag här ändå som managementkonsult, så vad var det hos Centigo som gjorde att jag ändå blev managementkonsult trots mina farhågor om yrket?

 

Den första farhågan jag hade om managementkonsultyrket var att man skulle behöva arbeta 70-timmarsveckor. Jag har höga ambitioner och vill göra ett riktigt bra jobb, men samtidigt vill jag ha balans och ha en meningsfull och rolig fritid. Detta trodde jag inte skulle vara förenligt med att vara managementkonsult, men Centigo motbevisade mig på detta område. Balans är en viktig del av Centigos värdegrund och handlar bland annat om att ha hållbara medarbetare som trivs med att vara på Centigo på längre sikt. De flesta på kontoret jobbar vanliga kontorstider. Det kan finnas någon period inför leverans i ett projekt då man arbetar lite mer, men det balanseras då ut av att man arbetar lite mindre en annan period. Eller om man sitter lite senare någon kväll så kan man gå hem tidigare på fredagen. Denna balans och flexibilitet värderar jag högt eftersom det ger mig möjlighet att hinna med fritidsintressen, vänner och familj.

 

Det andra som jag funderade kring inför att börja jobba som managementkonsult var företagskulturen. Skulle det vara vassa armbågar och viktigt med status? Detta är inget jag har sett något av på Centigo. Jag upplever att företagskulturen är väldigt öppen och varm, där frågor uppmuntras och alla kan prata med alla. Detta är även något som stärks av vår platta organisation, vilket leder min in på den sista funderingen som jag hade inför att välja om managementkonsult på Centigo var något för mig eller inte.

 

Det tredje som jag klurade på kring specifikt Centigo var hur det fungerar i ett platt företag som inte har några chefer. Vad innebär det som medarbetare? Hur får man uppdrag om det inte finns en chef som tilldelar en uppdrag? Det och många andra funderingar hade jag kring hur det skulle fungera att arbeta på ett chefslöst företag. Detta var dock inget jag hade behövt klura så mycket på, för det har visat sig fungera väldigt bra! Alla har en medarbetaransvarig som fungerar som en coach, vilken hjälper en att fundera på ens ambition och arbeta mot den i form av att hitta rätt uppdrag som tar en närmare att nå sin ambition. Detta är ett arbetssätt som jag tycker är väldigt roligt eftersom det tillåter var och en att jobba mot det man är intresserad av, vilket även skapar ett stort engagemang och driv inom organisationen.

 

Mina farhågor om managementkonsultyrket stämde helt enkelt inte - i alla fall inte stämmer de inte hos Centigo. Som student uppfattade jag Centigo som ett vänligt företag som lyckas balansera prestation på en hög nivå där man får jobba mot sin ambition, med att också ha hållbara medarbetare som värderar balans och håller i längden. Nu när jag inte är student längre utan sitter på andra sidan kan jag glatt konstatera att min uppfattning om Centigo visade sig stämma och att vara managementkonsult hos Centigo är inte så tokigt trots allt.

 

Ansökan till Konsultprogammet öppnar 26 augusti. Läs mer här! 

avatar

Hanna Thyrén

Management consultant